Idén is az Artisjus díjazottjai között vannak a Zeneakadémia oktatói fotó
,

Idén is az Artisjus díjazottjai között vannak a Zeneakadémia oktatói

#LFZE A szerzői egyesület elismerésében részesült tizenegy tanár és tizenegy előadóművész, akik kiemelkedően fontos munkát végeznek a zenei oktatásban, illetve rendszeresen kortárs magyar műveket tűznek műsorukra.

Az Artisjus azzal a céllal ítéli oda a kitüntetést, hogy köszönetet mondjon a kortárs zene elkötelezett terjesztőinek, a pénzjutalommal járó szakmai elismerésről a szervezet szerzőkből és zeneműkiadókból álló testületei döntenek minden évben. Az idei évtől a kortárs magyar irodalom terjesztésének kiemelkedő képviselőit is díjazza az egyesület.

Oláh Krisztián, Elek István és Szalai András (fotók: Hegyi Júlia Lily, Somogyi Árpád, Weber Attila)

Az Artisjus Pedagógusi Díjjal azokat a zenepedagógusokat, valamint magyar nyelv és irodalom tanárokat jutalmazzák, akik tanári pályafutásuk során nagy hangsúlyt fektetnek a kortárs magyar zene, illetve irodalom terjesztésére. Missziójuk, hogy a felnövekvő nemzedékek anyanyelvükként értsék és interpretálják a kortárs magyar zenét és irodalmat.

Az Artisjus Előadóművészi Díjban azok az előadók részesülnek, akik művészeti tevékenységük során előtérbe helyezik a kortárs magyar műveket, és küldetésüknek érzik, hogy minél szélesebb közönséghez juttassák el ezeket.

Az előbbi kategóriában a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemhez kötődők közül elismerést kapott Elek István szaxofonművész, a Jazz Tanszék szaxofontanára, számos formáció zenésze, Götz Nándor klarinét-szaxofonművész, művésztanár, zeneszerző, Bartók Konzervatórium Új Zenei Projekt audiovizuális műhelyének vezetője, a Zenélő Budapest fesztivál ötletgazdája és művészeti vezetője, valamint Réti Tamás zongoraművész, zenepedagógus, az egyetem gyakorlatvezető mentortanára, a Tóth Aladár Zeneiskola Alapfokú Művészeti Iskola zongoratanára, igazgatóhelyettese.

A további díjazottak: Birta Miklós jazzgitár-előadóművész, tanár, Kelemen Erzsébet író, költő, drámaíró, irodalomtörténész, szaktanácsadó és minősített kutatótanár, Nagy Márta zongoraművész és zenepedagógus, Pleskonics András tanár, újságíró, Szabó István ütős kamaraművész, ütőhangszer- és kamarazene-tanár, Szabó Soma karmester, karnagy, Szecsődi Ferenc hegedűművész, Vörös Tamás basszusgitáros, nagybőgős, zeneszerző.

Előadóművészi kategóriában a Zeneakadémia két oktatója vehette át az elismerést: Oláh Krisztián zongoraművész, zeneszerző, az Oláh Krisztián Quartet vezetője és több együttes tagja, az egyetem és a Bartók Konzervatórium oktatója, valamint Szalai András cimbalomművész, az egyetem klasszikus cimbalom- és kamarazene-, illetve a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium zeneszerzéstanára, az UMZE Kamaraegyüttes tagja.

A további díjazottak: Balog József zongoraművész, a Zeneakadémia volt növendéke, az Ének Tanszék korábbi korrepetitora, szólistaként és kamarazenészként számos nemzetközi koncert és fesztivál előadója, a Berényi Bea–Dratsay Ákos fuvoladuó, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem volt hallgatói, a Kecskeméti Kodály Iskola zeneművészeti szakgimnáziumának fuvolatanárai, Fekete-Kovács Kornél zeneszerző, hangszerelő, karmester, trombitaművész, Ferenczi György szájharmonika-művész, énekes, hegedűs, gitáros, Gyüdi Sándor karmester, Havas Judit beszéd- és előadóművész, irodalomtörténész, Klenyán Csaba klarinétművész, Látó Ferenc, művésznevén Frankie Látó jazzhegedűs, zeneszerző, valamint Solti János dobos, előadóművész, zenetanár.