ÍGY LEGYEN MAX PONTOS A SZÓBELI ÉRETTSÉGID

Az írásbeli érettségi vizsgák befejeztével azonnal beköszönt a nyár és megszabadulva az iskolai nyomástól és stressztől, frissen elballagott diákként könnyen elragadhat bennünket a szabadság érzése. Azonban a bizonyítványosztáshoz vezető út közel sem ilyen egyszerű, mivel még július közepéig minden tárgyból szóbeli vizsgák várnak ránk.

Ha már alaposan megtanultad a tételeket, akkor itt van még 5 tipp, hogy hogyan javítsd fel az írásbeli vizsgáid százalékait. Ezeket a trükköket alkalmazva pedig szerez maximális pontszámokat a szóbeli vizsgákon.

1. Tervezz meg mindent előre!

Az írásbelik befejezte után még lesz pár heted, hogy felkészülj és bemagold az utolsó tételeket. Töltsd hasznosan az idődet és a pihenés mellett készíts egy beosztást, hogy ne maradjon minden az utolsó pillanatra. Nagyon fontos, hogy kipihenten menjél neki az utolsó megmérettetésnek, ezért próbálj pár szabadnapot is beiktatni magadnak, amikor kikapcsolhatsz.

2. Hangos tanulás

Az egyik legjobb és leghatékonyabb módja, hogy fejleszd a szóbeli előadásmódodat, ha az anyagokat hangosan felmondod magadnak vagy az egyik családtagodnak, barátodnak. Miután megtanultál egy tételt, akár csak magadnak a tükörbe vagy valakinek mondd el, amit az adott témáról tudsz, majd utána ellenőrizd magad, és így kiderül, hogy milyen hiányosságok vannak. Továbbá így könnyebben rögzül a témák logikus felépítése és már jól begyakorolhatod, hogy hogyan tudod érthetően összefűzni a mondataidat és időt nyerni a gondolkodásra.

3. Logikusan építsd fel a feleletedet!

Miután kihúztad a tételt, vettél egy nagy lélegzetet és elszámoltál háromig, ezzel lenyugtatva magad, akkor kezd el logikusan felépíteni a témáról a gondolatmenetedet. Ha értelmezted a feladatot és megvizsgáltad a forrásokat, rá fogsz jönni, milyen logikai fonal mentén érdemes felépíteni a feleletedet. Fontos, hogy a gondolataidnak legyen egy bevezetése és egy befejezése, ezzel is egyfajta keretet adva az előadásodnak. Ezt a felkészülési idő alatt pedig akár vázlatosan, akár kifejtve le is írhatod magadnak. A vizsgáztató tanár pedig ha érzékeli, hogy magabiztosan és logikusan beszélsz a témáról, akkor, kevesebb esély lehet arra, hogy pluszkérdéseket tesz majd fel neked.

4. Használd a megadott forrásokat és szövegeket!

Sokan nem is tudják, de a tételekhez tartozó források vagy szövegek nagyon sokat tudnak neked segíteni. Mindig olvasd el ezeket többször, hogy jól megértsd a feladatot és építsd be a forrásokat a feleletedbe, ezzel is növelve a pontjaidat. Mellesleg sokszor akár plussz információkat is találhsz bennük, amik egy-egy plusz pontot is jelenthetnek.

5. Menni fog az, csak el kell hinni!

Sokaknak ijesztő lehet, hogy vizsgahelyzetben szóban kell átadni mindent amit tudsz. Könnyen zavarba jöhetsz, hogy ott ül a vizsgabizottság, aki csak rád figyel. Ha teheted az elején koncentrálj csak a saját tanárodra, aki bizonyára bátorítani fog és biztat. Emelt szinten pedig keresd a szemkontaktust a vizsgáztatókkal, így könnyebben kizárva a külvilágot és magabiztosságot sugározva kifelé. Viszont az igazi kulcsa az, hogy hidd el magadról, hogy képes vagy rá, és meg tudod csinálni.

Az érettségi vizsgák sok energiát és erőfeszítést igényelnek. Legyenek konkrét céljaid és terveid a közeljövőre nézve, mert az érettségi utáni időszak sok lehetőséget és kihívást tartogathat számodra.

További izgalmas tartalmakért kövessetek minket TikTokon, az Instagramon és Facebookon is!

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
0