,

HOVA MENJÜNK KIRÁNDULNI IDÉN ŐSSZEL?

Ezekre a helyekre mozdulj ki a szürke hétköznapokból

A nyár a fiatalok életében a véget nem érő utazgatásokról, a fesztiválozásokról, bulizásról és a barátokkal közösen eltöltött időről szól. De amint beköszönt az ősz és elkezdődik az iskola/egyetem, akkor általában mindenki hirtelen azon kapja magát, hogy egy zsúfolt tömegközlekedési eszközön ül, hogy reggel nyolcra beérjen abba az oktatási intézménybe, amivel anno jogviszonyt létesített. Ősszel visszatérnek a szürke hétköznapok, amikor az utazásaink nagy részét az iskola, az otthonunk, a magánóráink és az edzéseink helyszínei közötti helyváltoztatás tölti ki. Ezért ebben a cikkben egy virtuális utazásra invitálunk titeket, hogy néhány ötletet adjunk ahhoz, hogy az ország mely természeti, kulturális szépségeit érdemes felfedezni idén ősszel.

1. Szentendre

A Budapesttől egy kőhajításnyira lévő kisváros sok turistát vonz minden évben a kis utcácskáival és kiváló éttermeivel. Azért is érdemes lehet ellátogatni ide, mert a város minden évszakban más arcát mutatja az odalátogató előtt. Viszont a szépségen és a gasztronómián túl érdemes néhány szót említeni a hely nevezetességeiről, amiért megéri eltölteni egy napot a városban. Ami a helyben a fiatalokat nagyon vonzza és a közösségi médiában is nagyot megy, ha valaki beírja a #szentendre hastag-et Instagramon, akkor az a Főtér és a Duna korzó között húzódó Bercsényi utca. Itt az a különlegesség, hogy itt esernyők vannak fent kifüggesztve az utca két oldala között, ami egyfajta karneváli hangulatot kölcsönöz a városnak. Ami úgyszintén említésre méltó, ha Szentendrén járunk az a város szélén található skanzen a Sztaravoda utcában, ami hazánk egyik legnagyobb néprajzi múzeuma, ahol a magyar népi építészet, tárgyi és szellemi értékei vannak kiállítva az elmúlt 200 évből.

2. A Duna-Ipoly Nemzeti Park

Ha budapesti emberként valaki már nagyon unja a Normafát, viszont szeret kirándulni kint a természetben, akkor ide mindenképp érdemes ellátogatnia. A Duna-Ipoly Nemzeti Park egy nagy kiterjedésű terület, ami magába foglalja az Ipoly-folyó egy szakaszát, a Szentendrei-sziget egy részét, illetve a börzsönyi tájvédelmi körzetet. Ha megakarjuk csodálni itt a természetet, ahogy tarka ruhát ölt ebben az időszakban, akkor érdemes ellátogatni Börzsönybe valamelyik szombat, vagy vasárnap délután. Számos túraútvonal/tanösvény található hegységben, ahol nemcsak a természeti szépségeket lehet megcsodálni, hanem különféle kulturális és szakrális, vagy Technikai örökségeket is. Például a nagybörzsönyi bányásztemplomot, a Zuvár romjait Márianosztrán, vagy számos kisvasutat Királyréttől Kemencéig.

3. A Balaton-felvidék

A Balatonról általánosságban az embereknek a véget nem érő strandolás, a tó partján rendezett fesztiválok, vagy a késve leközlekedő vonatokon a klíma nélküli kocsikban szaunázás jut az eszébe. Viszont ősszel, mikor beköszönt az utószezon, akkor a fókusz a helyi szüreti programokra és konkrétan a magára a szüretre helyeződik. Ha valaki nem szereti annyira a tömeget, akkor a helyi természeti kincsek felfedezését is ajánljuk azon nem keveseknek, akik itt akarnak feltöltekeződni a következő hetekre.

A környék bővelkedik geológiai csodákban, mint például a Szent György-hegyi bazaltorgonák a Hegyestű, a Keszthelyi-hegység, vagy a tapolcai tavas barlang. A Balaton-felvidéken kirándulások, azért is jók, mert ha valaki kerékpárral szeretné bejárni a környéket, akkor azt is megteheti. Bizonyos vonatokon az utószezonban a vasút közlekedtet kerékpárszállító kocsit, sőt a motorvonatain van biciklik számára is van fenntartott hely.

4. Veszprém

2023-as évben Veszprém adott otthont az EKF programsorozatnak. A Balatontól kőhajításnyira lévő település Magyarország egyik legkisebb megyeszékhelye, viszont látnivalóból nem szűkölködik a város. Az egyik nevezetesség, ami figyelemre méltó, az a veszprémi vár. De ha a valakit a történelmi látványosságok nem érdekelnek, akkor felfedezheti a Veszprém-völgyet is. Ha pedig a magasba vágyunk, akkor nem kell mást tenni, mint sétálni néhány száz métert a Gizella-kilátóig a sétaúttól. Onnan a szemeinket a városra, vagy az előttünk elterülő Bakonyra szegezhetjük.

Ezt a négy helyet gyűjtöttük össze nektek inspirációként, hogy hova érdemes elmenni kirándulni idén ősszel. Próbáltuk összeszedni azokat a helyeket, amik nem minősülnek turista csapdának, hogy ne kelljen feleslegesen embereket kerülgetni. Bár a túraútvonalakon ősszel is sok ember megfordul, viszont ennek ellenére is minőségi túrákat lehet ezeken a helyeken szervezni.

Ha tetszett ez a cikk, akkor osszátok meg, illetve ne felejtsétek el kedvelni a Facebook és az Instagram oldalunkat sem.

Szólj hozzá!

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
0